Polish (Poland)English (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)
Wtorek, 27 Październik 2015 00:00

 Małgorzata Rajchowiak

   Rewitalizacja terenów zielonych przy Latarni Morskiej w Niechorzu

    W lutym bieżącego roku Stowarzyszenie Miłośników Latarń Morskich w porozumieniu z Urzędem Morskim w Szczecinie, rozstrzygnęło przetarg na wykonanie projektu rewitalizacji terenów zielonych przy latarni morskiej w Niechorzu. 

    Projekt został opracowany na przełomie lat 2013 – 2014 przez Zakład Kształtowania i Pielęgnacji Zieleni „GAJA” z Wołczkowa w gminie Dobra i zatwierdzony przez Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Szczecinie i Urząd Morski w Szczecinie. Projektant zaproponował trzy rozwiązania. Dwa nawiązywały do istniejącego stanu, a jedno zakładało całkowitą zmianę wyglądu placu leżącego na północ od latarni morskiej, należącego do Urzędu Morskiego w Szczecinie. Tę wersję wybrano, kierując się walorami estetycznymi i dostępnością do istniejących wokół latarni ścieżek turystycznych.

Umowę na wykonanie inwestycji podpisano w lutym 2015 roku z firmą PPHU „HANDLOBUD” Halina Fedorowicz z Kołczewa, wyłonioną w trybie przetargowym. Termin wykonania został określony do 20 lipca 2015 roku. Końcowy odbiór wykonanych prac został podpisany 10 sierpnia tego roku. Należy zaznaczyć, że latarnia morska była udostępniona do zwiedzania w trakcie prowadzenia robót, oprócz maja, kiedy wykonany został remont klatki schodowej wewnątrz trzonu latarni.

Galeria przed inwestycjąGaleria w trakcie rewitalizacjiGaleria po wykonaniu inwestycji
Galeria przed inwestycjąGaleria przed inwestycjąGaleria przed inwestycją

    W ramach inwestycji zostały wykarczowane stare, zbytnio wyrośnięte żywopłoty, dzielące plac na dwie części. Na placu zostały wytyczone nowe ścieżki spacerowe łączące drogę gminną do latarni morskiej z deptakiem prowadzącym do Niechorza i zejściem schodami na plażę. W centrum placu powstało rondo kwietne, dookoła którego ustawiono ławki dla turystów. Ścieżki i plac przed latarnią morską zostały wyłożone kostką granitową, a na placu przed wejściem do latarni ułożono z dwukolorowej, czarno – białej kostki, różę wiatrów. Plac został oświetlony stylowymi lampami, a w rogu placu ustawiono wiatę, w której można schronić się przed deszczem, zbyt silnym słońcem lub wiatrem, oczekując na wejście na wieżę latarni. Należy nadmienić, że w związku z nowym oświetleniem otoczenia latarni morskiej, została wykonana całkowicie nowa instalacja elektryczna. Na zdjęciach można porównać jak wyglądał teren przed zmianami oraz po wykonaniu inwestycji. Dołączamy również kilka zdjęć wykonanych w trakcie prowadzonych prac, na których widać ich ogrom.

    Całość inwestycji, razem z opracowaniem dokumentacji i malowaniem klatki schodowej w trzonie latarni, zamknęła się w kwocie 662 245,- złotych brutto. Środki finansowe zostały zebrane przez nasze stowarzyszenie z prowadzenia ruchu turystycznego w latarniach morskich w Niechorzu i Świnoujściu, na mocy porozumienia zawartego z Urzędem Morskim w Szczecinie.

     Mamy nadzieję, że tak zagospodarowany teren przyciągnie jeszcze większą liczbę turystów, którzy będą chcieli podziwiać jedną z najpiękniejszych latarń morskich na polskim wybrzeżu.